buitenland

‘Dit is een Koude Oorlog tussen het Westen en de rest van de wereld’

Door Servaas van der Laan - 30 juli 2014

Met Amerikaanse en Europese sancties tegen Rusland lijkt de Koude Oorlog weer terug op het wereldtoneel. Maar dit keer neemt het Westen het op tegen de rest van de wereld.

Dat zegt de Russische econoom en voormalig adviseur van Vladimir Poetin, Sergej Karaganov, in een interview met het AD.

Nieuwe fase

‘Ik heb nooit gezegd dat de Koude Oorlog is afgelopen, hij komt alleen weer aan de oppervlakte,’ zegt Karaganov naar wie de buitenlandpolitiek van Poetin is vernoemd.

‘In feite is de strijd om macht en invloed natuurlijk steeds doorgegaan. Alleen zie ik nu wel een heftige, en nieuwe fase, Europa is verzwakt na de economische crisis, Amerika is ook niet meer de wereldmacht die het is door de opkomst van China. Wat ik nu zie is niet meer de tegenstelling van vroeger, tussen het Westen en Rusland, maar meer tussen het Westen en de rest van de wereld. Want ik denk niet dat China en de ontwikkelingslanden aan de kant van het Westen staan.’

Niet zo schreeuwen

Karaganov raadt het Westen dan ook aan om ‘niet zo te schreeuwen’ en in plaats daarvan met Rusland te praten om een oplossing te zoeken. Rusland op haar beurt zou bijvoorbeeld met Duitsland en Europa in gesprek kunnen gaan over een oplossing in Oekraïne.

De Krim Russisch grondgebied verklaren en de rest van Oekraïne laten voor wat het is, lijkt in de ogen van Karaganov de beste optie. Maar dat ligt niet in lijn met de publieke opinie in Rusland die Poetin tevreden wil stellen. ‘Leest u Russisch? U zou de sociale media eens moeten lezen hier. U kunt vast wel raden wat de favoriete optie voor veel Russen is.’

Sancties

Nu de Europese Unie en Verenigde Staten voor het eerst economische sancties zijn overeengekomen richting Rusland dreigt een handelsoorlog die beide kanten miljarden euro’s kan kosten. Vooral het exportlandje Nederland zal hard door de sancties worden geraakt, waarschuwde financieel strateeg Charles Robertson in het Duitse dagblad Die Welt.

Van alle West-Europese landen heeft Nederland relatief de innigste zakenrelatie met Rusland, mede dankzij het gunstige belastingklimaat. Door hier gevestigde brievenbusfirma’s – deels van vertrouwelingen van Poetin – is Nederland op papier wereldwijd de tweede investeerder in Rusland.

Dominee

Zo heeft Gazprom, het grootste gasbedrijf ter wereld, 25 bv’s in Nederland geregistreerd. Vestiging Gazprom Sakhalin Holdings heeft een eigen vermogen van 10,8 miljard euro. De Nederlandse afdeling van oliehandelshuis Gunvor noteerde de afgelopen jaren tussen de 90 en 120 miljoen euro jaarlijkse winst. Hoewel Gunvor sinds maart officieel een Zweedse eigenaar heeft, vermoedt de Amerikaanse overheid dat de Russische president Vladimir Poetin mede-eigenaar is.

Luisteren naar de woorden van Karaganov zou de de Nederlandse economie in ieder geval geen kwaad doen. Maar voorlopig speelt de EU, en daarmee ook Nederland, voor dominee en niet voor koopman.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.