buitenland

Doelen bestookt in Gaza, raketten onderschept boven Tel Aviv

Door Shari Deira - 10 juli 2014

Israël heeft afgelopen nacht wederom tientallen doelen bestookt in Gaza en ook Hamas is raketten blijven afschieten op Israël. Donderdagochtend werden raketten boven Tel Aviv onderschept door raketafweersysteem Iron Dome.

Al in de vroege ochtend ging het luchtalarm af in Tel Aviv, een teken dat inwoners van de stad zich moeten terugtrekken in een van de schuilkelders. De resten van een van de raketten kwam neer bij een tankstation in Tel Aviv.

Het speciale luchtafweersysteem van de Israëlische strijdkrachten presteert goed en zou in staat zijn 90 procent van de projectielen te onderscheppen. Dat brengt wel hoge kosten met zich mee. Het gebruik van Iron Dome kost zo’n 75.000 euro per raket.

Gewond

In Gaza zijn opnieuw burgerdoden gevallen, alleen hoeveel precies is onduidelijk. Volgens Palestijnse nieuwssites zijn acht burgers  om het leven gekomen in de zuidelijke stad Khan Younis in Gaza. Dertig burgers zouden gewond zijn geraakt.

De Israëlische luchtmacht zegt dat ook drie jihadisten zijn gedood bij een luchtaanval. Zij zouden betrokken zijn bij raketbeschietingen op Israël.

Tunnels

De afgelopen 24 uur heeft het Israëlische leger 320 doelen bestookt in Gaza, 750 sinds het begin van Operation Protective Edge op maandag, meldt The Jerusalem Post. Smokkeltunnels die Hamas gebruikt en hoofdkwartieren van de terreurorganisatie zijn hierbij vernietigd.

Donderdag komt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) bijeen om te praten over de situatie in Israël en Gaza. Secretaris-generaal Ban Ki-moon zal de vijftien landen toespreken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.