buitenland

Duitsland-Argentinië is ‘derby der pausen’, maar kijken ze wel?

Door Servaas van der Laan - 10 juli 2014

De WK-finale Duitsland-Argentinië is ook de ‘derby van de twee pausen’. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de Argentijnse paus Franciscus de wedstrijd met zijn Duitse voorganger Benedictus gaat bekijken.

‘Het is onwaarschijnlijk dat ze de wedstrijd zullen bekijken,’ zegt Vaticaan-woordvoerder Federico Lombardi tegen de La Repubblica.

Fan

Paus Franciscus zal volgens Lombardi de uitslag wel willen weten: ‘Bergoglio is fan van San Lorenzo en van het Argentijnse nationale team,’ legt hij uit.

Maar het tijdstip waarop de wedstrijd wordt uitgezonden (21.00 uur) past niet in de dagelijkse routine van de paus. Hij zal de wedstrijd om die reden vermoedelijk laten schieten.

Geen sportliefhebber

Dat emeritus-paus Benedictus XVI de finale gaat bekijken, is zo goed als uitgesloten. ‘Paus Ratzinger is niet bepaald een sportliefhebber,’ zegt Lombardi.

Toch wil hij niets uitsluiten. ‘Je weet nooit wat in de komende dagen kan ontstaan.’ Overigens kiezen de twee pausen überhaupt geen partij. ‘Daar staan zij boven, ze zeggen altijd “moge de beste winnen”.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.