buitenland

Duitsland gaat dubbele nationaliteit toch toestaan

Door Servaas van der Laan - 03 juli 2014

Duitse jongeren met een buitenlandse achtergrond mogen ook na hun 23ste verjaardag nog een dubbel paspoort houden. Wel moeten ze dan minimaal acht jaar in Duitsland hebben gewoond.

Daarmee heeft de Bondsdag donderdag ingestemd.

Turken

De Duitse regering komt een grote groep Duitse Turken tegemoet die tot nu toe op hun 23ste moesten kiezen tussen een Duitse of een Turkse nationaliteit.

Wie voor zijn 21ste verjaardag minimaal acht jaar in Duitsland heeft gewoond, of er zes jaar op school heeft gezeten, mag een dubbel paspoort houden.

Gezwicht

Het plan is afkomstig uit de hoek van de sociaaldemocratische SPD. Vorig jaar werd het plan nog door de regering van Angela Merkel resoluut van de hand gewezen. De christendemocratische CDU/CSU zag voorheen niets in het dubbel paspoort maar nu zwicht de partij voor coalitiepartner SPD.

De SPD vindt dat je mensen niet kunt verplichten een kant te kiezen omdat ze dan ‘buitenlander in het land van herkomst’ worden. Veel Turken zouden met alleen een Duits paspoort problemen krijgen in het land van herkomst tijdens vakanties.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.