buitenland

Eerste Israëlische dode, Netanyahu verscherpt legeroffensief

Door Shari Deira - 15 juli 2014

In Israël is dinsdag de eerste Israëliër om het leven gekomen door de raketbeschietingen van Hamas. Het slachtoffer zou een man zijn van in de dertig, die voedsel bracht naar soldaten bij de noordelijke grensovergang met Gaza.

Terreurbeweging Hamas heeft de aanval, waardoor de man om het leven is gekomen, opgeëist. Een militair raakte lichtgewond.

Het dodental onder Israëliërs is lager dan onder Palestijnen, mede doordat Israëliërs zich verschuilen in schuilkelders. Zij worden gewaarschuwd door een luchtalarm. Enkele raketten worden door raketafweersysteem Iron Dome uit de lucht geschoten.

Afwijzing

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft op de radio gezegd dat Israël het offensief op de Gazastrook zal verscherpen. Reden hiervoor is de afwijzing door Hamas van de wapenstilstand, eerder vandaag.

‘Het was te verkiezen geweest dat dit langs diplomatieke weg was opgelost en dat is wat wij probeerden toen wij het Egyptische voorstel voor een staakt-het-vuren aanvaardden, maar Hamas laat ons geen andere keus dan om de campagne tegen de beweging uit te breiden en te verscherpen.’

Netanyahu zegt dat Hamas ‘de prijs zal betalen’ voor deze beslissing. ‘Als er geen staakt-het-vuren is, dan blijft vuren over.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.