buitenland

Egypte als bemiddelaar? Voorstel voor bestand in Gazastrook

Door Anne-Marie Spermon - 14 juli 2014

De Egyptische regering heeft een voorstel gedaan voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De wapenstilstand tussen Israël en de Palestijnen zou morgenochtend moeten ingaan.

Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken maakte maandagavond bekend een driestappenplan te hebben opgesteld om onderhandelingen tussen Hamas en Israël weer op te starten.

De betrokken partijen, Israël en Hamas zelf, hebben nog niet gereageerd op het voorstel.

Grensovergangen

Allereerst zou er vanaf dinsdagochtend een wapenstilstand moeten gelden voor de duur van twaalf uur. Daarna wil Egypte grensovergangen met de Gazastrook openen, zodat de plaatselijke bevolking aan verzorging en hulpgoederen kan komen.

Na 48 uur wil Egypte, met instemming van Israël en de Palestijnen, bemiddelen bij indirecte onderhandelingen tussen de twee.

De Europese Unie, Amerika, en de Verenigde Naties (VN) drongen eerder al aan op een onmiddellijke wapenstilstand, voorlopig zonder succes.

Bombardementen

De onrust in het gebied laaide op na de ontvoering en de dood van drie Israëlische jongens en de wraakactie op een Palestijnse tiener. Het geweld neemt sindsdien alleen maar toe.

De VN meldt dat Hamas in één week rond de duizend raketten heeft afgevuurd op Israël. Intussen bestookt Israël de Gazastrook al even intensief; meer dan 17.000 Palestijnen vluchtten weg en ruim 170 Palestijnen zouden door bombardementen zijn gedood.

Egypte leidde eerder, in 2012, succesvolle onderhandelingen tussen de twee oude vijanden. Daarmee eindigde toen tijdelijk de bloedige strijd tussen Israël en Hamas.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.