buitenland

Ex-baas News of the World gaat cel in voor afluisteren

Door Fieke Hamers - 04 juli 2014

Andy Coulson, de voormalige hoofdredacteur van de Britse tabloidkrant News of the World moet achttien maanden celstraf uitzitten. Hij is schuldig bevonden aan het afluisteren van telefoongesprekken om aan nieuws te komen. Na zijn vertrek bij de krant werkte Coulson vier jaar lang als perschef voor premier David Cameron.

Hij stond samen terecht met Rebekah Brooks, die hem opvolgde als hoofdredacteur bij News of the World. Zij werd van de aanklachten vrijgesproken.

Het bewijs in de zaak laat volgens de rechter zien dat Coulson het nodig vond om telefoons te hacken om de concurrentie van de krant voor te blijven. Het hacken van de telefoons valt hem sterk aan te rekenen, aldus de rechter. ‘Hij wist ervan, hij moedigde het aan terwijl hij het had moeten stoppen.’

Straffen

Drie redacteuren van de krant hebben ook straffen gekregen voor hun betrokkenheid bij het afluisteren. Greg Miskiw en Neville Thurlbeck hebben beiden zes maanden celstraf gekregen. James Weatherup kreeg twaalf maanden voorwaardelijk.

Tot slot kreeg Glenn Mulcaire, een voormalig professioneel voetballer en privédetective die werd ingehuurd om telefoons te hacken, nu een voorwaardelijke straf. In 2007 had hij al zes maanden cel uitgezeten voor het onderscheppen van berichten.

Voicemails

In het afluisterschandaal bij de inmiddels opgeheven Britse krant werden met name in de periode van 2000 tot 2006 voicemailberichten afgeluisterd.

De voicemails van beroemdheden, politici, bekende sporters en leden van het koninklijk huis, onder wie prins Harry en Kate Middleton werden gehackt. Ook waren slachtoffers van misdrijven niet veilig voor de journalisten.

Milly Dowler

Zo werd onder meer de voicemail van het vermiste schoolmeisje Milly Dowler gehackt. Omdat ook berichten werden verwijderd dachten haar ouders dat ze nog leefde. Het meisje bleek later te zijn vermoord.

De politie werd toentertijd niet ingelicht over de voicemails omdat de krant met de eer wilde strijken als ze het meisje zouden vinden. Zo hoopten ze meer kranten te verkopen.

Opgeheven

In 2011 werd de krant die eigendom was van mediamagnaat Rupert Murdoch naar aanleiding van het afluisterschandaal opgeheven. Andy Coulson ging na zijn vertrek bij de krant aan de slag als de belangrijkste communicatieadviseur van premier David Cameron.

Toen de omvang van het schandaal bekend werd zag Coulson in dat zijn positie onhoudbaar was en stapte hij op. Cameron toonde toen begrip voor zijn besluit en noemde het toen nog ‘spijtig’. Vorige week zei de premier echter, nog voor het einde van het proces, dat hij spijt had van het aannemen van Coulson.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.