buitenland

Fokker met opmerkelijke lading boort zich in gebouw Nairobi

Door Anne-Marie Spermon - 02 juli 2014

Een transportvliegtuig is woensdagochtend vroeg neergestort op een gebouw in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De vier inzittenden hebben de crash hoogstwaarschijnlijk niet overleefd.

Het toestel was een Fokker 50 van Nederlandse makelij en in bezit van de regionale luchtvaartmaatschappij Skyward International, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN woensdagochtend.

Brand

De Fokker stortte neer vlak nadat deze was opgestegen van de luchthaven in Nairobi. Het toestel boorde zich in een bedrijfspand en vloog in brand.

Twee personen op de grond raakten hierbij gewond; de vier inzittenden van het vrachtvliegtuig zijn hoogstwaarschijnlijk allevier om het leven gekomen.

Lading

Twee lichamen zouden zijn geborgen. Er wordt nog gezocht naar de overige inzittenden en mogelijke andere slachtoffers.

Het vliegtuig zou een opmerkelijke lading hebben vervoerd: de drug qat. Het kauwen op de bladeren van de plant is zowel in Kenia als in Somalië, het land waarnaar het neergestorte vliegtuig op weg was, heel populair.

Fokker

Van de Fokker 50 zijn wereldwijd nog zo’n tweehonderd exemplaren in gebruik. Het toesteltype werd in de Nederlandse vliegtuigfabriek gebouwd in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw.

Vanwege het vroege tijdstip bevonden zich geen mensen in het bedrijfspand waar het toestel zich in boorde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.