buitenland

Forensisch experts en marechaussees weer niet naar rampplek

Door Servaas van der Laan - 28 juli 2014

Leden van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LFTO) en de Koninklijke Marechaussee zijn weer niet aangekomen op de plek waar de brokstukken liggen van vlucht MH17. De situatie werd wederom te onveilig geacht.

Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie bekendgemaakt.

Geweld

Eerder meldde het ministerie dat de teams onderweg waren de rampplek Dit was opvallend aangezien het erop lijkt dat het Oekraïense leger de locatie probeert te veroveren op de separatisten.

Vanwege het geweld werd het bezoek van de Nederlandse experts afgelopen weekend uitgesteld. Nu de tanks van het leger door het gebied bulderen, bestaat de vrees dat veel bewijsmateriaal wordt vernietigd. Bovendien liggen er nog menselijke resten en persoonlijke bezittingen in het gebied.

Geen interventie

Het kabinet heeft hoe dan ook besloten dat een militaire interventie niet realistisch is. Het risico op escalatie acht Nederland te groot.

Wel wordt het team van specialisten en marechaussees uitgebreid. Per dag wordt bekeken of de situatie veilig genoeg is om aan het werk te gaan. Nederland heeft met Oekraïne afgesproken maximaal vijftig personen tegelijk in het gebied toe te laten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.