buitenland

Gaza-strijd opgevoerd: Israël roept duizenden extra troepen op

Door Tom Reijner - 31 juli 2014

Het aantal reservisten dat is opgeroepen voor de militaire operatie in de Gazastrook is verder opgelopen. Israël heeft donderdag het bevel gegeven aan 16.000 militairen om zich gereed te maken voor de strijd tegen de terroristen van Hamas.

Daarmee komt het aantal reservisten op 86.000. Het is de bedoeling dat de reservisten een deel van de huidige troepenmacht vervangen. Volgens een woordvoerder van het leger moeten de militairen die nu actief zijn rust krijgen.

Raketten

De oproep kwam op het moment dat Hamas opnieuw raketten afvuurde op het zuiden van Israël, schrijft The Jerusalem Post. Daarbij zijn volgens de laatste berichten geen slachtoffers gevallen. De afgelopen 24 uur zijn al meer dan 140 raketten afgeschoten, meldt het leger.

Intussen wordt er van verschillende kanten naar een oplossing gezocht voor het opgelaaide conflict. De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel heeft zijn Israëlische collega Moshe Ya’alon een wapenstilstand voorgelegd.

Dat moet leiden tot een ogenblikkelijk einde van de gevechten en een ontwapening van Hamas. De afgelopen dagen zijn door de vechtende partijen diverse gevechtspauzes afgekondigd, maar die werden voortdurend geschonden.

Fruit

De Verenigde Staten zijn bezorgd over het oplopende dodental. In Gaza zouden al meer dan 1.300 doden zijn gevallen. Bij een Israëlische aanval op een fruit- en groentemarkt in Gaza-stad vielen zeker 17 Palestijnse doden.

Aan Israëlische kant zijn er in totaal 59 doden. Bij een gezondheidskliniek van de Verenigde Naties vonden woensdag drie Israëlische militairen de dood toen zij een tunnel die uitkwam in de kliniek wilden vernietigen, maar dat liep niet goed af. De soldaten stuitten op een Palestijnse mijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.