buitenland

Geen tijdelijke wapenstilstand, Israëlische soldaat toch vermist

Door Anne-Marie Spermon - 22 juli 2014

Ondanks eerdere ontkenningen bevestigt het Israëlische leger nu dat een van hun soldaten wordt vermist. Premier Benjamin Netanyahu weigert een tijdelijke wapenstilstand, eerder voorgesteld door de Verenigde Naties (VN).

Zowel nieuwszender Al Jazeera als de Jerusalem Post meldt dat Israël de vermissing van een van hun soldaten heeft bevestigd.

Dinsdagochtend wilde de VN een humanitaire wapenstilstand van vijf uur in de Gazastrook laten ingaan. Israël heeft het voorstel tot een staakt-het-vuren geweigerd, naar eigen zeggen uit veiligheidsoverwegingen.

Ontvoerd

Het is onduidelijk of de vermiste soldaat is gedood, of dat hij nog leeft. De vermiste man zou onderdeel zijn van een zevenkoppige eenheid die zondag werd aangevallen door de Palestijnse terreurorganisatie Hamas.

Zes van de zeven soldaten kwamen daarbij om en zijn inmiddels geïdentificeerd. Het lot van de zevende blijft voorlopig onduidelijk.

Hamas meldde na de aanval dat zij een Israëlische soldaat hadden ontvoerd; Israël sprak tot nu toe tegen dat één van hun manschappen werd vermist.

VN

VN-chef Ban Ki-moon reist dinsdag vanuit Caïro naar Israël voor een overleg met Benjamin Netanyahu. Eerder sprak hij in de Egyptische hoofdstad met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry over het escalerende geweld in Gaza.

De VN heeft opgeroepen tot een tijdelijk humanitair staakt-het-vuren en John Kerry maakte bekend 47 miljoen dollar (ongeveer 35 miljoen euro) aan humanitaire noodhulp voor de Gaza te besteden.

Afwijzing

Netanyahu maakte duidelijk dat zijn land zich nu geen wapenstilstand kan veroorloven. Hij wees erop dat Israël een eerder vredesvoorstel van Egypte, waar ook een wapenstilstand onderdeel van was, al heeft geaccepteerd, maar dat Hamas toen weigerde de wapens neer te leggen.

De Israëlische premier zegt dat hij denkt dat Hamas, staakt-het-vuren of niet, zal doorgaan met het afvuren van raketten richting Israël.

Al Jazeera

Intussen gaat het geweld in Gaza onverminderd door. Het kantoor van Al Jazeera is geëvacueerd nadat het Israëlische leger daar meerdere schoten op loste.

Volgens Al Jazeera-verslaggever Stefanie Dekker waren de schoten heel precies gericht en zijn alle medewerkers onmiddellijk het gebouw ontvlucht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.