buitenland

Gevechten tussen leger en separatisten in oosten Oekraïne

Door Shari Deira - 12 juli 2014

Het oosten van Oekraïne was zaterdag opnieuw het toneel van geweld. Het leger voerde luchtaanvallen uit nadat pro-Russische separatisten regeringstroepen bekogelden.

Volgens het leger zijn zeker duizend separatisten om het leven gekomen bij de aanvallen. De opstandelingen zeggen op hun beurt dat het leger de verkeerde plekken heeft gebombardeerd.

Tanks

Het leger is erin geslaagd om tanks en gepantserde voertuigen te vernietigen. Het zou daarbij hebben gebruikgemaakt van verouderde inlichtingen over de opstelling van separatistische troepen.

Separatisten zeggen dat vooral burgers lijden onder de luchtaanvallen. ‘Geen van onze troepen zijn gedood of gewond. De burgers hadden het zwaarst te lijden onder de aanvallen,’ zegt rebellencommandant Igor Strelkov.

Onder de regeringstroepen zijn doden gevallen. Twee militairen kwamen om het leven en twintig anderen raakten gewonden door een mortierbeschieting.

Reisverbod

Eerder vandaag heeft de Europese Unie sancties opgelegd onder anderen tegen de premier van de zelfuitgeroepen ‘Volksrepubliek Donetsk‘, Aleksandr Borodai. Hij en tien anderen krijgen een reisverbod voor de Unie en hun tegoeden worden bevroren.

De EU houdt Borodai ‘verantwoordelijk voor de “bestuurlijke” activiteiten van de separatisten in de “Volksrepubliek Donetsk”‘, die zich na een referendum onafhankelijk heeft verklaard van Oekraïne en aansluiting zoekt bij Rusland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.