buitenland

Geweld maakt onderzoek MH17 opnieuw onmogelijk: tijd voor VN-missie?

Door Servaas van der Laan - 27 juli 2014

Geweld in de regio maakt het voor onderzoekers van het Landelijk Team Forensische Opsporing onmogelijk om hun werk te doen op de plek van de crash van vlucht MH17. Wordt het tijd om de VN-resolutie voor een politiemissie in te dienen?

Een internationaal team van onderzoekers zou zondag afreizen naar het rampgebied. Maar opnieuw is de situatie te onrustig om op een veilige manier aan het werk te kunnen gaan, zo besloot de Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zondag. Zaterdag werd de situatie ook al ‘te instabiel’ geacht. Vrijdag kon de plek wel worden bezocht.

VN-resolutie

Nederland, Oekraïne en Australië hebben een ontwerpresolutie bij de Verenigde Naties opgesteld waarin een mandaat wordt gegeven voor een politiemacht in het gebied.

Dit plan werd voorlopig achter de hand gehouden omdat de situatie veilig genoeg leek. De separatisten hadden aangegeven vrij onderzoek te kunnen garanderen.

Menselijke resten

Intussen is het bijna anderhalve week geleden dat de Maleisische Boeing 777-200 op tien kilometer hoogte uit de lucht kwam vallen. De oorzaak, vermoedelijk een luchtdoelraket, kan nog altijd niet met zekerheid worden vastgesteld omdat onderzoekers het werk nog niet naar behoren hebben kunnen doen.

Bovendien liggen er nog menselijke resten in het gebied die door forensisch experts dienen te worden onderzocht. Als de resolutie bij de Veiligheidsraad wordt ingediend, kunnen vrijwel direct blauwhelmen naar het gebied worden gestuurd. Voor een dergelijk mandaat is wel de handtekening van Rusland nodig.

Balkan-oorlog

Maar niet iedereen is even enthousiast over een gewapende missie naar een gebied waar burgeroorlog heerst. De situatie heeft gelijkenissen met de Balkan-oorlog in de jaren negentig.

VN-missies in die oorlog, waaronder die in Srebrenica, hebben een nare wansmaak achtergelaten bij Nederland en de internationale gemeenschap. Vermoedelijk zal donderdag pas worden besloten over een eventuele VN-missie. Wel komt de ministerraad zondag bijeen in het Catshuis om de situatie te bespreken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.