buitenland

Griekse anarchistische terrorist opgepakt na vuurgevecht

Door Bob Pierik - 16 juli 2014

De Griekse politie heeft woensdag de anarchistische leider van de terroristische groep Revolutionaire Strijd opgepakt. Bij het vuurgevecht rondom zijn arrestatie raakten ook twee toeristen gewond.

De terrorist, Nikos Maziotis, werd aangehouden toen een voorbijganger zijn wapen zag en dit aan de politie meldde. Zijn arrestatie ontaardde in een vuurgevecht waarbij Maziotis ernstig gewond raakte. Een agent en twee buitenlandse toeristen zouden ook gewond geraakt zijn.

Revolutionaire Strijd

De groep Revolutionaire Strijd staat op de terreurlijsten van de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten. Sinds 2003 probeerde de groep een revolutie in Griekenland voort te brengen door aanslagen te plegen op rechtbanken, filialen van banken en politiebureaus.

Ook is de groep verantwoordelijk voor het afvuren van een raketgranaat op de Amerikaanse ambassade en het plaatsen van een bom bij de beurs van Athene.

Voortvluchtig

In april 2010 werd een deel van de groep opgerold, maar in 2012 werd Maziotis vrijgelaten omdat de termijn waarin hij zonder proces kon worden vastgehouden, was verstreken. Daarop verdween hij en sindsdien was hij voortvluchtig. Hij werd bij verstek veroordeeld tot 25 jaar celstraf.

In januari kondigde de Griekse overheid aan 1 miljoen euro over te hebben voor informatie die tot zijn arrestatie zou leiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.