buitenland

Hamas bestookt zuiden Israël met tientallen raketten

Door Servaas van der Laan - 07 juli 2014

Terreurorganisatie Hamas heeft maandag zeker 85 raketten op het zuiden van Israël afgevuurd. Hamas zegt dat de aanvallen vergeldingsacties zijn voor Palestijnse slachtoffers van Israëlische aanvallen.

Dat meldt de Israëlische krant Haaretz maandag.

Terreur

Israël wist de meeste raketten af te weren. Alleen in Ashdod raakte één persoon licht gewond. Het Israëlische Defensieleger heeft vijftienhonderd extra reservekrachten opgeroepen voor de strijd tegen de terreur.

Eerder bestookte Israël negen doelen van Hamas op de Gazastrook. Bij die aanval kwamen zes leden van Hamas om het leven toen een tunnel in het grensgebied met Egypte instortte.

Raketten

Israël zegt met de aanvallen te voorkomen dat Hamas nieuwe raketten afvuurt. Dat is niet helemaal gelukt. Enkele minuten nadat premier Benjamin Netanyahu nieuwe acties tegen Hamas en terroristen op de Gazastrook had afgekondigd, werden 35 raketten afgevuurd.

De leden van Hamas eisen de vrijlating van hun kompanen die door Israël gevangen werden genomen. Aangezien Israël dat niet van plan is, lijkt zich weer een nieuwe fase van beschietingen over en weer te hebben aangekondigd.

Tieners

De spanningen tussen Israël en de Palestijnen liepen de afgelopen dagen hoog op, nadat er drie Israëlische tieners dood werden gevonden in een greppel vlak bij Hebron. Israëlische nationalisten beroofden ter vergelding een Palestijnse jongen van het leven. Drie verdachten gaven maandag hun daad toe. Vermoedelijk staken zij de jongen in brand.

Ook in verband met de moord op de Israëlische tieners werden afgelopen weekend twee verdachten opgepakt. Over de identiteit van de verdachten doet Israël geen uitspraken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.