buitenland

Hamas zweert wraak op Israël: vijand zal hoge prijs betalen

Door Shari Deira - 07 juli 2014

Terreurbeweging Hamas zweert hard te zullen optreden tegen Israël, vanwege de dood van enkele Hamas-leden door Israëlische raketten. ‘De vijand zal een enorm hoge prijs betalen.’

Zeven leden van Hamas zijn om het leven gekomen door raketbeschietingen van Israël. De terroristen zouden verantwoordelijk zijn voor de raketbeschietingen vanuit Gaza de afgelopen dagen.

Raket

De terroristen kwamen om het leven in een tunnel in het grensgebied met Egypte. Het Israëlische leger zegt negen doelen te hebben bestookt met raketten, in reactie op eerdere beschietingen vanuit Gaza.

De tegenreactie van Israël heeft vooralsnog weinig opgeleverd, want maandag bereikte opnieuw een raket Israël. De raket sloeg in op een open vlakte in de buurt van de stad Be’er Sheva.

Politiek

De onrust van de afgelopen dagen in Israël heeft ook politieke gevolgen. Minister Avigdor Lieberman van de partij Yisrael Beiteinu heeft de samenwerking opgezegd met de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu.

Lieberman wil dat Netanyahu een harde operatie begint in Gaza vanwege de aanhoudende raketbeschietingen. Premier Netanyahu wil Hamas aanpakken, maar ook het hoofd koel houden.

Moord

Intussen hebben meer Israëlische verdachten bekend dat zij achter de moord zitten op de Palestijnse tiener Mohammed Abu Khdeir, meldt de Israëlische krant Haaretz. Israël arresteerde in totaal zes jonge Israëliërs die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord.

De politie onderzoekt of de joodse extremisten ook betrokken waren bij de poging tot ontvoering van de negenjarige Mussa Zalum, een dag voor de ontvoering van Khdeir.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.