buitenland

Illegaal ‘zwart goud’ voedt terroristische strijd ISIS

Door Servaas van der Laan - 16 juli 2014

De islamitische terroristische organisatie ISIS verdient goud geld aan de illegale handel in olie. Ironisch genoeg komt deze olie ook bij de vijand terecht.

Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) woensdag.

Diefstal

De terroristen veroveren steeds meer olievelden- en raffinaderijen in Irak en Syrië. De olie wordt onder meer gestolen uit pijpleidingen van de overheid. Het buitgemaakte ‘zwarte goud’ wordt vervolgens overgebracht naar de Koerdische regio in Noord-Irak.

Daar kopen illegale handelaren de olie op. Deze tussenhandelaren verkopen de olie weer aan partijen die lastig aan olie kunnen komen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de alevitische regering van Syrië die de olie ironisch genoeg indirect uit soennitische handen krijgt en daarmee de terroristische strijd financiert.

Kalifaat

Want de opbrengsten – ISIS verdient naar schatting 750.000 euro per dag aan de olie – gebruiken de terroristen voor het verwezenlijken van hun droom: de stichting van een heus Kalifaat. En dat lukt aardig.

‘De hoeveelheden olie die ISIS controleert, zijn intussen groot genoeg om serieuze invloed te hebben op het doel dat het nastreeft,’ zegt een energiedeskundige in het FD.

De zwarte oliemarkt is een steeds groter wordend probleem. Naar schatting worden bijna een miljoen vaten per dag illegaal verhandeld. Vooral Iran, China, India en Zuid-Korea zijn actief op de zwarte oliemarkt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.