buitenland

In beeld: bergingsoperatie Costa Concordia in volle gang

Door Servaas van der Laan - 14 juli 2014

Maandagochtend om iets over 6.00 uur is voor de kust van het Italiaanse eilandje Giglio de definitieve berging van het cruiseschip Costa Concordia begonnen. Het schip zal in enkele dagen naar Genua worden gesleept.

Onder leiding van bergingsmeester Nick Sloan zijn werkers maandagochtend vroeg aan de berging begonnen.

Verplaatsing

Vorig jaar slaagde zijn team erin om het gekapseisde schip weer overeind te krijgen. Nu is het tijd om het wrak, 290 bij 35,5 meter, naar de haven van Genua te verplaatsen. Daar zal het schip definitief worden ontmanteld.

Het gaat om een precaire operatie, legt het Italiaanse hoofd van de reddingsdiensten uit. ‘De meest kritieke fase is zonder twijfel die waarin het schip los moet komen van het ondersteuningsplatform en in principe autonoom zal drijven,’ zegt hij tegen La Repubblica. Dit moment heeft naar verluidt tussen 10 en 11 uur maandagochtend succesvol plaatsgehad.

Ramp

Het was zondag precies 31 maanden geleden dat het enorme cruiseschip voor de Italiaanse kust tegen een rots voer. Als gevolg van de botsing kapseisde het schip.

Zeker 32 personen kwamen daarbij om het leven. De kapitein van het schip, Francesco Schettino, wordt vervolgd wegens onder meer dood door schuld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.