buitenland

Intussen in de Gaza-strook: Israël graaft zich in

Door Anne-Marie Spermon - 19 juli 2014

Op de tweede volle dag van het grondoffensief van Israël in de Gaza graven Israëlische bulldozers en tanks een 2,5 kilometer brede strook. Het leger probeert de tunnels in het oosten van de Gaza-strook, gegraven door Hamas, te vernietigen.

Donderdag is het Israëlische leger de Gaza-strook binnengedrongen. Sindsdien houden luchtaanvallen en tankbeschietingen onafhankelijk aan in het smalle gebied. Volgens nieuwszender Al Jazeera wordt de Gaza ‘bestookt’ met aanvallen met tussenpauzes van vaak slechts tien seconden.

Doden

Het grondoffensief Operation Protective Edge, gestart door de Israëlische premier Bejamin Netanyahu, is bedoeld om de raketten te stoppen die de terreurorganisatie Hamas afvuurt. Volgens Al Jazeera zouden bij het offensief 34 Palestijnen zijn omgekomen; sinds de aanvallen anderhalve week begonnen zouden ruim 330 Palestijnen zijn gedood.

Aan Israëlische kant vielen twee burgerslachtoffers en kwam één soldaat om. Die zou zijn beschoten door eigen vuur.

Ban Ki-moon

Israël claimt dat er in de nacht van vrijdag op zaterdag achttien raketten vanuit Gaza zijn afgevuurd. Ook zeggen zij dat Hamas terroristen een van de smokkeltunnels zijn doorgekomen. De terreurgroep  bevestigde dit zelf: ‘onze strijders vechten achter de vijandelijke linie’.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon is zaterdagmiddag aangekomen in het gebied. Hij wil bemiddelen tussen de Israëliërs en de Palestijnen.

Egypte

Egypte probeerde die rol eerder op zich te nemen door voorstel tot een staak-het-vuren te doen. Ondanks het geweld past Egypte dit voorstel niet aan, liet Cairo vanmiddag weten.

Het plan werd gemengd ontvangen door de betrokken partijen: Israël accepteerde het voorstel, na een eerdere afwijzing van Hamas.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.