buitenland

Is dit Russische wraak? ‘Rusland vecht mee met separatisten’

Door Anne-Marie Spermon - 14 juli 2014

Volgens de Oekraïense regering vecht Rusland mee in de slepende strijd in het oosten van Oekraïne. Het Kremlin maakte eerder bekend luchtaanvallen op het buurland te overwegen om zich te wreken op de dodelijke granaataanval op Russisch grondgebied.

Officieren van het Russische leger vechten mee aan de kant van de separatisten, aldus de Oekraïense president Petro Porosjenko maandag. Russische huurlingen zouden grensposten bestoken en wapens en voertuigen Oekraïne binnensmokkelen.

Porosjenko haalt nogmaals uit: Oekraïense troepen zijn de afgelopen dagen aangevallen door een nieuw raketsysteem, dat van Russische maak is. Ook zo zou Rusland dus bijdragen aan het geweld in Oekraïne. De president heeft aangekondigd de strategie van zijn troepen te veranderen om zijn land en de Oekraïense burgers te kunnen verdedigen.

Luchtaanvallen

Het Russische persbureau Ria Novosti meldde eerder vandaag dat het Kremlin gerichte bombardementen wil uitvoeren op doelen in Oekraïne. De luchtaanvallen zouden dienen als vergeldingsactie op de granaataanval in Rusland afgelopen weekend.

De Rus die daarbij om het leven kwam is het eerste dodelijke slachtoffer op Russisch grondgebied. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wijst naar Oekraïne als schuldige en kondigde direct aan dat de actie ‘onomkeerbare consequenties’ zou hebben.

Porosjenko blijft ontkennen dat zijn troepen verantwoordelijk zijn voor die aanslag.

Transportvliegtuig

Het geweld in Oekraïne gaat onverminderd door: pro-Russische separatisten beweren dat zij een militair transportvliegtuig hebben neergehaald, vlakbij Izvaryne aan de grens met Rusland.

Lokale Russische media bevestigen de actie; ooggetuigen zouden bemanningsleden met parachutes uit het geraakte vliegtuig hebben zien ontsnappen. Het Oekraïense leger meldt slechts dat een van hun vliegtuigen, een Antonov-26, wordt vermist.

In de oostelijke regio Luhansk wordt sinds een aantal dagen voortdurend gevochten. Luhansk staat bol van de pro-Russische separatisten. Volgens de laatste berichten heeft het Oekraïense leger een omsingeling van separatisten rondom het vliegveld in Luhansk doorbroken en daarmee de macht over de luchthaven versterkt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.