buitenland

ISIS heeft al gebied groter dan Nederland ingenomen in Syrië

Door Fieke Hamers - 03 juli 2014

De jihadisten van ISIS zijn verder opgerukt in Syrië. Ze hebben controle over een gebied van zeker 50.000 vierkante kilometer. Ook hebben ze de olievelden van al-Omar in de Deir al-Zor regio ingenomen. Deze waren eerder in handen van de Syrische tak van Al-Qa’ida, het al-Nusrafront.

In de Deir al-Zor provincie is alleen nog de regionale hoofdstad en het vliegveld in handen van de Syrische president Bashar al-Assad en er zijn nog een paar dorpjes buiten de controle van ISIS.

Het gebied dat ISIS in handen heeft in Syrië strekt zich uit van het strategisch gelegen stadje Albu Kamal op de grens tussen Irak en Syrië, tot aan de rand van Aleppo.

Al-Qa’ida

Het Al-Nusrafront en ISIS zijn beide ontstaan uit terreurbeweging Al-Qa’ida maar zijn al maanden met elkaar in gevecht in Syrië.

ISIS wil Al-Qa’ida voorbijstreven met een eigen islamitische heilstaat, een kalifaat. Zondag riep de terreurgroep het veroverde gebied op de eerste dag van de Ramadan uit tot kalifaat.

Gijzelaars

Ondertussen heeft de terreurgroep alle 32 Turkse vrachtwagenchauffeurs die het had ontvoerd bij de inname van de Iraakse stad Mosul vrijgelaten.

Er worden nog 49 medewerkers van het Turkse consulaat, onder wie de consul en enkele kinderen door ISIS gegijzeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.