buitenland

ISIS verwoest gebedshuizen van ‘ongelovigen’ in Noord-Irak

Door Tom Reijner - 05 juli 2014

ISIS heeft in Noord-Irak moskeeën en andere religieuze gebouwen van sjiitische moslims en andersgelovigen vernietigd. De terroristen hebben ook kathedralen bezet en de kruisen van de gevel gehaald.

De terroristen van de soennitische terreurbeweging verdragen naar eigen zeggen geen andere religies. Daarom is het volgens hen gerechtvaardigd om de ‘heidense tempels’ met de grond gelijk te maken, meldt het Iraakse persbureau al-Mada zaterdag.

Bulldozers

ISIS heeft in de stad Mosul zeker vijf gebedshuizen en graftombes vernietigd met springstof en bulldozers. De beelden van die acties zijn door de terroristen op het internet gezet. In de plaats Tal Afar zijn zeker vier moskeeën en een graftombe vernietigd.

In Mosul zijn de terroristen twee kathedralen binnengegaan. Ze hebben de kruisen van de kerkgebouwen gehaald en die vervangen voor de zwarte ISIS-vlag, meldt een medewerker van een van de kerken. In Mosul en omstreken wonen vooral soennieten, maar er zijn ook veel sjiieten, Koerden en Turkmenen.

Olievelden

Deze week werd bekend dat de jihadisten van ISIS verder zijn opgerukt in Syrië. Ze hebben controle over een gebied van zeker 50.000 vierkante kilometer.

Ook hebben ze de olievelden van al-Omar in de Deir al-Zor regio ingenomen. Deze waren eerder in handen van de Syrische tak van Al-Qa’ida, het al-Nusrafront. De terroristen zouden in Syrië een gebied in handen hebben dat groter is dan Nederland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.