buitenland

Israël accepteert tijdelijk bestand, onderzoekt dood kinderen

Door Shari Deira - 16 juli 2014

Israël heeft ingestemd met een tijdelijk staakt-het-vuren zodat er humanitaire hulp kan worden geleverd aan de Gazastrook. De wapenstilstand, die een verzoek is van de Verenigde Naties, zal 5 uur duren.

Volgens Israëlische media geeft het leger de Palestijnen de tijd om wegen vrij te maken en humanitaire goederen op de juiste plek te krijgen. Hamas moet nog reageren.

Het staakt-het-vuren zou donderdag ingaan om 09.00 uur (Nederlandse tijd). ‘Als het bestand wordt geschonden, zal dat zorgen voor vergelding,’ zegt een legerwoordvoerder.

Kinderen

Bij de Israëlische bombardementen van woensdag zijn vier Palestijnse kinderen om het leven gekomen. Zij werden gedood door een granaat die was afgevuurd door een Israëlisch marineschip. Dit gebeurde vlakbij een hotel waar journalisten uit westerse landen verblijven.

Het gaat om vier jongens van negen tot elf jaar, uit één familie, die woonden aan de kust van Gaza. Het Israëlische leger is met een eerste onderzoek begonnen. Het zou kunnen dat het verkeerde doel is geraakt of dat het leger de onjuiste informatie had, zegt een IDF-bron tegen Haaretz.

Vijand

Israël heeft Palestijnen aan de kust van Gaza opgeroepen hun huizen te verlaten, vanwege de bombardementen. Terreurbeweging Hamas roept burgers op te blijven, omdat zij anders de vijand zouden helpen.

Andere Palestijnen willen hun huis niet verlaten, omdat zij niet weten waar in Gaza het wel veilig is. De afgelopen dagen zijn meer dan tweehonderd Palestijnen om het leven gekomen, en een Israëlische burger.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.