buitenland

Israël dreigt met actie: Hamas moet snel stoppen met raketten

Door Tom Reijner - 04 juli 2014

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamas gewaarschuwd voor nieuwe raketaanvallen op het zuiden van Israël. Als de terroristen doorgaan met het afvuren van tientallen raketten op Israël, dan volgt een krachtig antwoord.

‘De veiligheid van onze burgers gaat voor alles,’ zei Netanyahu donderdagavond tijdens een receptie op de Amerikaanse ambassade, ter gelegenheid van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag.

Israël houdt rekening met twee situaties. Als Hamas stopt met aanvallen, zal ook het Israëlische leger stoppen met het uitvoeren van vergeldingacties op de Gazastrook.

Als Hamas toch doorgaat, zal ook Israël op ‘volle kracht’ actie ondernemen, zei de premier. Hij doelde op de massale aanwezigheid van legereenheden bij de grens met Gaza, die het gebied dan wel eens binnen zouden kunnen vallen.

Gespannen

De situatie tussen Israël en de Palestijnen is zeer gespannen nadat drie Israëlische tieners dood werden gevonden in de buurt van Hebron.

Zij werden bijna drie weken geleden ontvoerd op de Westelijke Jordaanoever, waarna zij werden vermoord. Israël denkt dat terreurbeweging Hamas achter de moord op Gilad Shaar (16), Naftali Frenkel (16) en Eyal Yifrach (19) zit.

‘Het politieonderzoek loopt nog,’ zei Netanyahu die gerechtigheid beloofde voor de moord. ‘We weten nog niet waarom ze zijn vermoord of wie erachter zit, maar we zullen erachter komen.’

Onenigheid

Normaal gesproken is de Israëlische regering erg snel met een reactie op een dergelijke gruweldaad. Maar nu laat het antwoord lang op zich wachten.

Vermoedelijk is er flinke onenigheid in de regering van Netanyahu, tussen bewindslieden die een nietsontziende reactie willen en ministers die liever een gematigder antwoord zien. Uit het crisisberaad is sinds maandag, de dag dat de tieners werden gevonden, nog niets naar buiten gebracht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.