buitenland

Israël eenzijdig akkoord met wapenstilstand, Hamas is verdeeld

Door Servaas van der Laan - 15 juli 2014

Israël gaat akkoord met een staakt-het-vuren met Hamas. De Palestijnen hebben nog een voorwaarde gesteld aan het vredesplan.

Terwijl de politieke tak van Hamas nadenkt over een staakt het vuren, heeft de gewapende afdeling er geen oren naar.

‘We worden bezet en opstand is het recht van het volk,’ zei Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri in een reactie op het voorstel van bemiddelaar Egypte.

Geen onderwerping

Ezzedin al-Qassam, de gewapende tak van Hamas, werkt niet mee aan een ‘initiatief van knielen en onderwerping’ en vecht door. De politieke tak van Hamas zou nog één voorwaarde hebben gesteld aan het staakt-het-vuren. Het is niet duidelijk welke voorwaarde dat is.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu accepteerde het voorstel van Egypte wel en kondigde eenzijdig een staakt-het-vuren af.

Of Israël nu ook toestaat dat de grenzen met de Gazastrook tijdelijk opengaan voor medische hulp aan de bevolking is nog onduidelijk.

Geweld

De Verenigde Naties, Europese Unie (EU), de Verenigde Staten en Egypte roepen de partijen allemaal op het geweld te staken in het belang van onschuldige burgers.

In één week tijd werden er meer dan duizend raketten over en weer geschoten. Dit heeft vrijwel uitsluitend in de Gazastrook dodelijke gevolgen gehad. Ruim 170 Palestijnen zouden zijn gedood en meer dan 17.000 burgers sloegen op de vlucht. Intussen zorgen demonstraties ook in de rest van de wereld voor haat en nijd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.