buitenland

‘Israël en Gaza bereiken akkoord over nieuwe wapenstilstand’

Door Servaas van der Laan - 17 juli 2014

In Egypte zijn vertegenwoordigers van de Gazastrook en Israël het eens geworden over een nieuwe wapenstilstand. Vrijdagochtend om zes uur lokale tijd moet deze ingaan.

Dat zeggen Israëlische bronnen tegen de BBC. Hamas en Israël waren eerder een tijdelijke humanitaire wapenstilstand overeengekomen. Toch werden er vanuit de Gazastrook drie raketten op het zuiden van Israël afgevuurd. Dat heeft de Israëlische politie donderdag bevestigd.

Wapenstilstand

De Palestijnse raketten waren een reactie op een luchtaanval die Israël uitvoerde kort voordat de wapenstilstand donderdag om 10.00 uur lokale tijd inging. Daarbij kwamen drie Gazanen om het leven.

Donderdagochtend bestookte het Israëlische leger 37 doelen in Gaza. Onder de doelen zouden de huizen zijn van Hamas-leiders Khalil al-Haya en Fathi Hamad.

Adempauze

Leden van Hamas probeerden in de nacht van woensdag op donderdag Israël binnen te dringen via een geheime tunnel. Ook die aanval werd door het leger van Israël afgeslagen.

Op aanraden van VN-gezant Robert Serry kwamen beide partijen een tijdelijke adempauze overeen. Die was vooral voor de inwoners van de Gazastrook noodzakelijk om middelen en medische hulp in te slaan. In het gebied is vooral een groot gebrek aan water.

Tieners

Intussen heeft het Israëlische Openbaar Ministerie drie verdachten officieel in staat van beschuldiging gesteld in verband met de moord op een Palestijnse tiener. De drie, waarvan twee zestien jaar oud zijn, hebben de moord bekend.

De moord op de Palestijnse jongen was een reactie op de moord op drie Israëlische tieners. Deze tragische gebeurtenis wordt gezien als aanjager van het huidige geweld tussen Israël en de Palestijnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.