buitenland

Israël en Hamas eens over staakt-het-vuren van 72 uur

Door Shari Deira - 31 juli 2014

Israël en Hamas hebben donderdagavond ingestemd met een humanitair staakt-het-vuren van 72 uur, mogelijk nog langer. Het bestand moet ingaan op vrijdag 1 augustus om 7 uur (Nederlandse tijd).

Dat is bekendgemaakt door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.

Geweld

Tijdens de wapenstilstand zullen vertegenwoordigers van Israël en Hamas afreizen naar de Egyptische hoofdstad Caïro. Daar zullen zij praten over een langduriger plan om geweld af te wenden.

‘We vragen beide partijen om tot aan het begin van het bestand terughoudend op te treden en zich te houden aan hun toezeggingen tijdens het staakt-het-vuren,’ staat in de verklaring.

Tunnels

De afgelopen weken zijn er steeds korte humanitaire bestanden geweest, zodat er hulpgoederen naar de Gazastrook konden worden gebracht. Voor het eerst sinds het begin van Operation Protective Edge ruim drie weken geleden, is er een staakt-het-vuren van 72 uur.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei donderdag nog dat Israël alle tunnels van Hamas, waardoor terroristen in Israël kunnen komen, zal vernietigen, wapenstilstand of niet.

De afgelopen weken zijn volgens Palestijnse bronnen 1.400 Palestijnen om het leven gekomen en 56 Israëliërs.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.