buitenland

Israël en Hamas lassen zaterdag tijdelijke gevechtspauze in

Door Servaas van der Laan - 25 juli 2014

Israël en Hamas lassen zaterdag een gevechtspauze in van 12 uur. In die periode kan er verder worden onderhandeld over een eventueel langer bestand.

Om 7.00 uur plaatselijke tijd zal Israël een staakt-het-vuren instellen dat twaalf uur zal duren. Over een langere wapenstilstand wil Israël verder onderhandelen. Hamas maakte vrijdagavond bekend bereid te zijn ook twaalf uur de gevechten te staken.

Veiligheid

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vloog deze week naar Israël om beide partijen tot kalmeren te brengen. Hij stelde voor om vanaf zondag zeven dagen lang de wapens neer te leggen.

In die periode zouden Palestijnse en Israëlische functionarissen moeten beginnen met onderhandelingen over onder meer de veiligheid van Israël en de eis van Hamas dat de blokkade van de Gazastrook wordt opgeheven.

Aanpassing

Maar het Israëlische veiligheidskabinet wil het voorstel aanpassen, aldus bronnen rond de regering in Jeruzalem vrijdag. Kerry toonde zich vrijdagavond niet uit het veld geslagen. Hij verklaarde dat er nog steeds meningsverschillen waren over de terminologie maar dat hij er vertrouwen in had dat er een opzet komt die wel slaagt.

Volgens de Amerikaan is de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ook bereid mee te werken aan een oplossing om een bestand voor Gaza te krijgen.

Topoverleg in Parijs

Terreurorganisatie Hamas heeft nog niet op Kerry’s voorstel gereageerd. Zaterdag heeft in Parijs een topoverleg plaats tussen de VS, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, de EU, Turkije en Qatar over een bestand.

Intussen maakt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een half miljoen euro vrij voor noodhulp aan de Gaza-regio.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.