buitenland

Israël hervat aanval Gazastrook na aanhoudend geweld Hamas

Door Servaas van der Laan - 27 juli 2014

De militaire pauze tussen het leger van Israël en de Palestijnse terreurbeweging Hamas is alweer ten einde. Na voortdurende aanvallen vanuit de Gazastrook besloot Israël de militaire operatie te hervatten.

Dat heeft het Israëlische leger zondag bekendgemaakt.

Tijdelijk bestand

Beide partijen kwamen een tijdelijk humanitair bestand overeen op zaterdag vanaf 6.00 uur. De inwoners van de Gazastrook konden zo vlak voor het einde van de Ramadan op adem komen en de Joodse inwoners van Israël kregen de mogelijkheid om te rusten op de sjabbat.

Althans, dat was de bedoeling, want er bleven raketten komen vanuit de Gazastrook waardoor de wapenstilstand een eenzijdig karakter kreeg.

Mortier

Zondagochtend vroeg werd een Israëlische soldaat dodelijk getroffen door een door de Palestijnen afgevuurde mortier. Israël besloot daarop de militaire activiteiten weer op te pakken.

Alle militaire lucht-, grond- en wateractiviteiten worden weer hervat, zo liet het veiligheidskabinet zondag weten. Het vredesplan van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, dat zondag in werking zou moeten gaan, lijkt niet haalbaar te zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.