buitenland

Israël hervat aanval op Gaza na tientallen raketten Hamas

Door Shari Deira - 15 juli 2014

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het leger toestemming gegeven om de raketbeschietingen op Gaza te hervatten. Hamas zou de afgelopen uren 47 raketten op Israël hebben afgevuurd.

Netanyahu stemde dinsdagochtend in met een staakt-het-vuren dat er kwam op voorstel van Egypte en vroeg het leger (IDF) geen raketten af te schieten op Gaza.

Raketten

De IDF is inmiddels weer begonnen met het bestoken van doelen in de Gazastrook. Het leger schiet naar eigen zeggen raketten af op ‘doelwitten die achter terroristische aanvallen op Israël’ zitten.

Netanyahu waarschuwde eerder al dat Israël zou terugslaan, als de terroristen niet instemmen met de wapenstilstand. Hij wilde met het staakt-het-vuren terroristen de kans geven om de Gazastrook te ‘demilitariseren’.

Binnen Hamas was verdeeldheid over het wapenbestand. De politieke tak van de terroristische organisatie wilde het voorstel overwegen, maar de militaire tak zegt dat het ‘een initiatief van knielen en onderwerping’ is.

Schuld

De Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) geeft Hamas de schuld van het falen van het staakt-het-vuren.

‘Ik kan de acties van Hamas niet streng genoeg veroordelen, nu het blijft doorgaan met het afschieten van raketten als er een teken van goede wil is, waaraan Egypte en Israël hard hebben gewerkt en dat steun heeft van de internationale gemeenschap.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.