buitenland

Israël houdt rekening met wraakactie na vondst verbrand lichaam

Door Tom Reijner - 02 juli 2014

De Israëlische politie heeft woensdagmorgen in de omgeving van Jeruzalem het lichaam van een zeventienjarige jongen gevonden. De vondst volgt op een melding van de ontvoering van een Palestijnse tiener.

Dat schrijft de Israëlische krant Ha’aretz woensdag. De politie weet nog niet of het lichaam van de Palestijnse jongen is. Dat wordt de komende uren onderzocht.

Wraak

De Israëlische politie houdt ernstig rekening met een wraakactie voor de moord op drie Israëlische jongens, die drie weken geleden werden ontvoerd op de Westelijke Jordaanoever en maandag dood werden gevonden.

De Palestijnse jongen zou zijn gedwongen in een auto te stappen in de wijk Beit Hanina in Oost-Jeruzalem. Zijn vader is door de politie opgehaald om het lichaam te identificeren. Het stoffelijk overschot is gevonden in de bossen nabij Jeruzalem. Zijn lichaam zou zijn verbrand.

Botsing

De Palestijnen weten het zeker: de tiener werd ontvoerd en vermoord door Israëliërs. In Oost-Jeruzalem en op de Tempelberg zijn rellen uitgebroken, toen woedende Palestijnen in botsing kwamen met Israëlische veiligheidstroepen.

Ook kwamen honderden mensen woensdag samen bij het huis van de Palestijnse jongen. De Israëlische politie heeft de toegang tot de wijk geblokkeerd. Vijftig Palestijnen zijn opgepakt, schrijft Ha’aretz.

Onenigheid

Ook in Israël zelf lopen de gemoederen hoog op. Dinsdagavond gingen Israëliërs in Oost-Jeruzalem de straat op uit woede over de moord op de tieners. Tienduizenden Israëli’s woonden gisteren de begrafenis bij van Eyal Yifrach (19), Naftali Frenkel (16) en Gil-Ad Shaerlagen (16).

Premier Benjamin Netanyahu voerde daar het woord. In zijn kabinet bestaat onenigheid over de juiste reactie op de brute moord op de Israëlische tieners.

De regering houdt terreurbeweging Hamas verantwoordelijk. Er wordt rekening gehouden met een stevige vergelding, maar het crisisberaad dat nu al twee dagen aan de gang is, heeft nog niet tot een eenduidig standpunt geleid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.