buitenland

Israël intensiveert luchtaanvallen, Hamas vuurt op Tel Aviv

Door Servaas van der Laan - 08 juli 2014

De afgelopen uren heeft het Israëlische leger meer en hevigere luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Tegelijkertijd komen de raketten van Hamas zelfs tot aan Tel Aviv.

Het afweersysteem Iron Dome wist tenminste één raket boven Tel Aviv uit de lucht te schieten, zo melden Israëlische media.

Net als maandag worden ook dinsdag raketten afgevuurd op Israëlische doelen.

Hamas

Israël heeft daarom de luchtaanvallen op de Gazastrook geïntensiveerd. Het leger probeert doelen van de terreurorganisatie Hamas en andere terroristen op de Gazastrook plat te leggen.

De Israëlische luchtmacht bombardeerde onder meer een huis van Hamas-leden en beschoot een auto. Om onschuldige slachtoffers te voorkomen, belde het leger vooraf met families, schrijft de Israëlische krant Haaretz. Toch zouden de slachtoffers op het dak van het huis zijn gaan liggen als menselijk schild in de hoop de aanval te voorkomen.

Doden

Volgens de Palestijnse autoriteiten vielen bij de aanvallen zeker dertien doden en tientallen gewonden. Onder de doden zou de 32-jarige Mohammed Shaaban zijn. Hij was een militant van de Ezzedin al-Qassam-brigade, een zijtak van Hamas.

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas roept Israël op de bombardementen te staken. Maar tegelijkertijd vliegen er ook weer raketten vanuit de Gazastrook in de richting van de Israëliërs.

Tel Aviv

Israël heeft aangekondigd dat de bombardementen door zullen gaan zolang Hamas raketten afvuurt. Voor de zekerheid werd ook in Tel Aviv een Iron Dome-installatie opgebouwd om de stad tegen de aanvallen te beschermen. De raketten vanuit de Gazastrook lijken steeds verder binnen Israël neer te komen.

Daarnaast heeft het leger 40.000 reservisten gemobiliseerd. ‘De reservisten staan klaar voor het geval de situatie daadwerkelijk zal escaleren’, laat luitenant-kolonel Peter Lerner weten aan persbureau Reuters.

Het is voor het eerst sinds 2012 dat het weer zo onrustig is in Israël. Twee jaar geleden vochten de partijen in november een oorlog van acht dagen uit. Het begint er sterk op te lijken dat het ook nu tot een verdere escalatie zal komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.