buitenland

Israël opent militair vliegveld voor toeristen

Door Bob Pierik - 23 juli 2014

De militaire luchthaven Ovda in de Negevwoestijn is geopend voor commerciële vliegtuigen. Verschillende buitenlandse luchtvaartmaatschappijen besloten eerder niet te vliegen op de luchthaven Ben Gurion bij Tel Aviv.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA verbood alle vluchten op Israël voor 24 uur, nadat een Palestijnse raket in de buurt van vliegveld Ben Gurion was neergekomen. Ook het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) adviseerde luchtvaartmaatschappijen voorlopig niet op het vliegveld te vliegen.

Dinsdag besloot ook KLM een vlucht naar Tel Aviv te annuleren, naar aanleiding van de raketinslag. Ook Air France, Lufthansa, Brussels Airlines en Swissair vermijden het vliegveld.

Militair vliegveld

Israëlische reisorganisaties wilden dat het vliegverkeer zo snel mogelijk weer zou hervatten. Volgens hen bracht de annulering van vluchten vooral het toerisme grote schade toe. Jossi Fatal van de Israëlische vereniging van reisorganisaties zei dat de reputatie van het vliegveld van Tel Aviv in geding kwam, volgens Fatal ‘de enige poort naar de wereld’ voor Israël.

De meeste maatschappijen bekijken nog of zij hun volgende vluchten schrappen. Vliegveld Ovda zou een veilig alternatief kunnen zijn waardoor het vliegverkeer weer op gang kan komen, maar of maatschappijen hun vluchten laten doorgaan is vooralsnog niet duidelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.