buitenland

Israël slaat hard terug richting Hamas na moord op tieners

Door Tom Reijner - 01 juli 2014

De moord op drie Israëlische tieners zorgt voor woedende reacties in Israël. Het leger is met verschillende operaties bezig om de terreurdaad te vergelden.

De Israëlische luchtmacht heeft in de nacht van maandag op dinsdag tientallen doelen in de Gazastrook bestookt.

Bom

De aanvallen waren gericht tegen militaire voorzieningen van onder meer terreurbeweging Hamas. Als reactie op de luchtaanvallen hebben de terroristen een raket afgeschoten op Ashkelon, een stad die niet ver van de Gazastrook ligt, meldt het Israëlische ministerie van Defensie.

Volgens de laatste berichten zijn daarbij geen slachtoffers gevallen. Ook op de Westelijke Jordaanoever heeft Israël een militaire operatie uitgevoerd.

Een Palestijn, die volgens het leger lid was van Hamas, kwam bij die operatie om het leven. Soldaten openden in het noorden van de Westelijke Jordaanoever het vuur toen een Palestijn een bom naar hen gooide.

Hel

Israël houdt de Palestijnse beweging Hamas verantwoordelijk voor de ontvoering en dood van Gilad Shaar (16), Naftali Frenkel (16) en Eyal Yifrach (19). Twee inwoners van Hebron die lid van Hamas zijn, zouden de jongens hebben gegijzeld. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft met harde actie gedreigd en gezegd dat ‘Hamas zal boeten‘.

Een woordvoerder van Hamas liet daarop weten dat ‘de poorten naar de hel open zullen gaan als Netanyahu een oorlog begint op de Gazastrook’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.