buitenland

Israël slaat terug: tientallen doelen bestookt in Gaza

Door Shari Deira - 08 juli 2014

Israël heeft in de nacht van maandag op dinsdag tientallen doelen in Gaza met raketten bestookt, nadat terroristen van Hamas meer dan 85 raketten afvuurden. Er vielen geen doden in de Gazastrook, omdat Israël de beschietingen had aangekondigd.

De raketaanvallen van Israël maken deel uit van Operation Protective Edge. Een bron binnen het Israëlische leger zegt tegen The Jerusalem Post dat het een ‘lange operatie’ kan worden. Israël heeft al zo’n vijftienhonderd reservisten opgeroepen voor de infanterie en grensbewaking.

Doelwit

Leden van Hamas zouden zich ondergronds verschuilen, om de raketbeschietingen te overleven. De terreurbeweging heeft de Palestijnse Autoriteit opgeroepen op te treden tegen Israël.

Bij de beschietingen van afgelopen nacht zijn onder meer de huizen geraakt van enkele hooggeplaatste Hamas-leden, meldt het Israëlische leger. De meeste raketten waren gericht op Hamas, maar ook enkele kleinere terreurgroepen waren doelwit.

Raketten

De raketten die vanuit Gaza op Israël zijn afgeschoten, hebben weinig schade aangericht. Terroristen in Gaza maken doorgaans eenvoudige raketten van bouwmaterialen. Het raketafweersysteem Iron Dome onderschepte maandag enkele raketten, die in bewoond gebied hadden kunnen belanden.

Vorige week stuurde Israël nog aan op een staakt-het-vuren met Hamas, maar de terreurorganisatie gaf daaraan geen gehoor. Hamas wil dat Israël terroristen vrijlaat die vastzitten in de gevangenis. Maandag waarschuwde Hamas nog wraak te zullen nemen op Israël, vanwege de dood van Hamas-leden.

Toekomst

Uitgerekend vandaag schrijft de Amerikaanse president Barack Obama in de Israëlische krant Haaretz dat vrede noodzakelijk is voor de toekomst van een democratische, Joodse staat Israël.

‘Hoewel muren en raketafweersystemen kunnen helpen tegen sommige dreigingen, echte veiligheid komt alleen door een alomvattende overeenkomst.’ Met de Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft Israël een onderhandelingspartner die de twee-statenoplossing met vastberadenheid steunt, zegt Obama.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.