buitenland

Israël valt Gazastrook binnen voor actie tegen Hamas-basis

Door Tom Reijner - 13 juli 2014

Voor de eerste keer sinds het hoogoplopende conflict van de afgelopen dagen is Israël zondag de Gazastrook binnengegaan. Commando’s van de marine vielen een lanceerbasis voor langeafstandsraketten van Hamas aan.

Daarbij raakten zeker vier Israëlische militairen gewond. Hamas zegt dat het op de commando’s heeft geschoten toen zij de Gazastrook betraden.

Hoewel Israëlische regering heeft laten weten dat een grondoffensief tot de mogelijkheden behoort, is daarvan na zes dagen nog altijd geen sprake.

Flyers

Wel heeft het leger de Palestijnen in het noorden van de Gazastrook opgeroepen om zondag hun huizen te verlaten, schrijft de Israëlische krant Ha’aretz.

De reden zou een geplande luchtaanval zijn. Om de mensen te waarschuwen, heeft Israël onder meer flyers gedropt. Daarop staat dat het leger van plan is ‘terroristen en terroristische infrastructuur’ aan te vallen.

Moskee

De oorlog wordt vooralsnog vanuit de lucht gevoerd. Israël heeft zaterdagavond luchtaanvallen uitgevoerd op een moskee die zou worden gebruikt als wapendepot.

Ook is een centrum voor gehandicapten bestookt, waarbij twee bewoners omkwamen en vier andere mensen gewond raakten. Volgens Ha’aretz zijn inmiddels 157 Palestijnen in Gaza omgekomen bij aanvallen.

De terroristen van Hamas beantwoordden de luchtaanvallen met raketbeschietingen, onder meer op Tel Aviv. Deze werden voor het grootste deel door het Israëlische raketafweersysteem Iron Dome vernietigd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.