buitenland

Israël verlengt gevechtspauze Gazastrook met tenminste vier uur

Door Anne-Marie Spermon - 26 juli 2014

Het Israëlische leger heeft toegezegd de tijdelijke wapenstilstand, die vanochtend om 06.00 uur Nederlandse tijd inging, met in ieder geval vier uur uit te breiden. De rust in de Gazastrook zou daarmee tot 22.00 uur Nederlandse tijd duren.

Een Israëlische overheidsfunctionaris heeft dit bevestigd aan de krant The Jerusalem Post. Het is vooralsnog niet duidelijk of Hamas de verlenging van de humanitaire gevechtspauze ook accepteert.

Tunnels

Volgens de anonieme bron kan de bevolking van de Gazastrook gewoon doorgaan met het bergen van Palestijnse lichamen en het inslaan van levensmiddelen en geld. ‘We voeren geen oorlog tegen de Palestijnse burgers.’

Hij benadrukt dat Israël, net als tijdens de oorspronkelijke gevechtspauze op zaterdag, doorgaat met het vernietigen van de tunnels die Hamas richting vijandelijk gebied heeft gegraven.

Raketten

De functionaris waarschuwt Hamas wel dat de Israel Defense Forces de wapenstilstand onmiddellijk afbreken als de terreurgroep weer raketten richting Israëlisch grondgebied afvuurt.

Tijdens een topoverleg van Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Qatar, Turkije, de EU, Amerika en Frankrijk vandaag in Parijs riepen de verschillende aanwezigen al op tot een uitbreiding van het tijdelijke staakt-het-vuren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry probeert al geruime tijd een langdurige wapenstilstand te bewerkstelligen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.