buitenland

Israël wil dat Amerikanen vliegverkeer Tel Aviv hervatten

Door Shari Deira - 23 juli 2014

Israël wil dat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen weer gaan vliegen naar Tel Aviv. Premier Benjamin Netanyahu heeft de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) gevraagd zich in te zetten voor hervatting van het vliegverkeer.

Een hoge functionaris van het Witte Huis heeft laten weten dat het verzoek van Netanyahu kansloos is. De Amerikaanse regering zal luchtvaartautoriteit FAA niet terugfluiten.

Raket

De FAA besloot dinsdag dat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen 24 uur lang niet naar luchthaven Ben Gurion zullen vliegen, nadat een raket in de buurt was ontploft. In navolging daarvan schrapte ook enkele Europese luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, vluchten naar Tel Aviv.

De invloedrijke oud-burgemeester Michael Bloomberg van New York vindt het een slecht idee om niet naar Tel Aviv te vliegen. Om ‘solidariteit te tonen aan de bevolking van Israël en om te laten zien dat het veilig is om van en naar Israël te vliegen’, zal Bloomberg de vlucht maken.

Bloomberg zal met de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al naar Israël gaan. Volgens de oud-burgemeester krijgt terreurorganisatie Hamas met de schrappen van vluchten ‘een onverdiende overwinning’.

Militairen

Het Israëlische leger heeft in de nacht van dinsdag op woensdag naar eigen zeggen ‘twintig terroristische doelen’ bestookt in de Gazastrook.

Dinsdagavond zijn twee militairen om het leven gekomen. Ze zouden zijn doodgeschoten door scherpschutters uit Gaza. Sinds het begin van Operation Protective Edge zijn 29 militairen gedood. Volgens Palestijnse bronnen zijn er meer dan 600 Palestijnen om het leven gekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.