buitenland

Israëlische minister Lieberman ontkent staakt-het-vuren

Door Shari Deira - 17 juli 2014

Het is onduidelijk of Israël en Hamas het daadwerkelijk eens zijn geworden over een langdurig staakt-het-vuren. Ingewijden meldden eerder dat er een akkoord was, maar de Israëlische minister Avigdor Lieberman (Buitenlandse Zaken) ontkent dit.

Israëlische regeringsbronnen zeiden tegen BBC News dat vertegenwoordigers van Hamas en Israël in Caïro een akkoord hebben bereikt.

Waarheid

De wapenstilstand zou vrijdag ingaan om 07.00 uur (Nederlandse tijd). Egypte bemiddelt bij onderhandelingen over een staakt-het-vuren. Volgens Hamas zijn de gesprekken nog gaande.

Minister Lieberman zegt dat berichten over een wapenstilstand niet de waarheid reflecteren. Lieberman heeft gesproken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en hij is nog niet akkoord gegaan.

Ook een Palestijnse bron zegt dat er nog geen akkoord is. Toch lijkt het erop dat er een bestand zit aan te komen. Andere ingewijden zeggen dat er vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen.

Goederen

Israël en Hamas stemden woensdag in met een staakt-het-vuren van 5 uur, zodat er humanitaire goederen naar de Gazastrook kunnen worden gebracht. Het Israëlische leger zegt dat het bestand na korte tijd werd geschonden door een mortierbeschieting vanuit Gaza.

Na het aflopen van de wapenstilstand werden er meer raketten geschoten in de richting van de Israëlische havenstad Ashkelon.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.