buitenland

Jihadisten, voor wie strijden jullie? Begrip onder moslims neemt af

Door Servaas van der Laan - 02 juli 2014

De bezorgdheid over radicaliserende jongeren neemt toe in moslimlanden. Veel moslims kunnen steeds minder begrip opbrengen voor hun gewelddadige geloofsgenoten.

Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke Amerikaanse denktank Pew Research Center.

Geen begrip

De denktank ondervroeg 14.000 moslims in 14 landen over moslimfundamentalisme. In de traditioneel gematigde landen kunnen de ‘strijders in de naam van Allah’ nauwelijks op begrip rekenen.

In Libanon keurt 4 procent van de ondervraagden geweld tegen ongelovigen goed. In het land is 92 procent van de inwoners bezorgd over het toenemende moslimextremisme. Vorig jaar lag dit percentage nog op 81 procent.

Zorgen

Ook in Tunesië, Egypte, Jordanië en Turkije groeiden de zorgen over moslims die met geweld hun wil aan anderen proberen op te leggen.

Het is niet heel verrassend dat in Nigeria de sympathie voor terreurgroepering Boko Haram tot een dieptepunt is gezakt. In Pakistan verafschuwt een meerderheid het werk van de Taliban.

Palestijnen

Uit het onderzoek blijkt dat in vrijwel alle moslimlanden begrip voor terreurdaden in de afgelopen decennia is gedaald.

De Palestijnse gebieden vormen een uitzondering op deze trend. Hier heerst nog opvallend veel sympathie voor de terroristische organisatie Hezbollah.

Op de Westelijke Jordaanoever steunt 35 procent van de Palestijnen de terreurorganisatie, op de Gazastrook is dat 26 procent. Van de Israëlische arabieren steunt een kwart Hezbollah.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.