buitenland

Kerry pleit voor wapenstilstand Israël-Hamas, dodental loopt op

Door Shari Deira - 22 juli 2014

Terwijl de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) zich hard maakt voor een wapenstilstand, gaan de beschietingen tussen Israël en Gaza onverminderd door. Het dodental aan beide kanten loopt op.

Sinds het begin van Operation Protective Edge zijn 508 Palestijnen om het leven gekomen en 27 Israëliërs, onder wie 25 militairen.

Verdedigen

In de nacht van maandag op dinsdag heeft Israël opnieuw luchtaanvallen op Gaza uitgevoerd. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verdedigde zijn beleid op de Amerikaanse televisie door te zeggen dat Israël zichzelf moet verdedigen.

Het land doet er alles aan om burgerslachtoffers te voorkomen, maar slaagt daar niet altijd in. Palestijnen worden opgeroepen hun huis te verlaten, als het Israëlische leger het huis onder vuur zal nemen.

Het Israëlische leger heeft de afgelopen dagen naar eigen zeggen 23 ondergrondse tunnels vernietigd en 183 terroristen gedood. Twintig terroristen zijn gevangengenomen.

Wapenstilstand

Minister Kerry is maandagavond in de Egyptische hoofdstad Caïro aangekomen. Hij zal daar besprekingen voeren over de gevechten tussen Israël en de terreurbeweging Hamas. ‘Het doel is een wapenstilstand op zo kort mogelijke termijn.’

De Verenigde Staten steunen Israëls recht op zelfverdediging, maar maken zich ook zorgen over het aantal Palestijnse burgerdoden. Ook secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties is in Caïro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.