buitenland

Kersverse legerchef Oekraïne wil de Krim heroveren op Rusland

Door Tom Reijner - 04 juli 2014

Er zijn vrijdag weer veel doden gemeld bij de strijd in Oekraïne. Intussen bezigt de net aangestelde Oekraïense minister van Defensie, Valeriy Heletey, oorlogszuchtige taal.

In zijn benoemingstoespraak zei Heletey dat hij ervoor wil zorgen dat de Krim weer bij Oekraïne gaat horen. De legerchef zei er rotsvast in te geloven dat er een overwinningsparade zal worden gehouden in een Oekraïens Sebastopol op het schiereiland, dat na de ‘invasie‘ stevig in handen is van Rusland. ‘Ik ben ervan overtuigd dat Oekraïne deze oorlog zal winnen.’

Moeizaam

De uitspraken van de nieuwe minister konden donderdag op gejuich rekenen van de parlementariërs. De Oekraïeners horen graag strijdvaardige taal, omdat de – naar eigen zeggen ‘anti-terroristische – operatie tegen de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne erg moeizaam verloopt.

De rebellen blijven in veel gevallen op hun post in veroverde steden als Slavjansk en Donetsk. Bovendien vallen er veel dodelijke slachtoffers. De afgelopen dagen naar verluidt meer dan honderdvijftig, voor het merendeel onder de separatisten. Dat meldt althans de legertop. De separatisten zeggen juist dat er duizend burgers zijn omgekomen.

Corruptie

Haletej, oud-politieman, moet het zwakke Oekraïense leger grondig hervormen en de corruptie van binnenuit bestrijden, want op dit moment is het leger maar tot weinig in staat. Dat vindt ook president Petro Porosjenko. Hij hoopt dat Heletey de strijdkrachten weer op de rails kan krijgen en de gevechten in het oosten in het voordeel van Oekraïne kan beëindigen.

Ook op diplomatiek niveau wordt nog altijd geprobeerd om tot een oplossing van het langslepende conflict te komen. De Russische president Vladimir Poetin, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande voeren ook vandaag gesprekken over een routeplan naar vrede.

Intussen doet Poetin een poging om de verstoorde relatie met de Verenigde Staten te herstellen. Op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag (the Fourth of July) zei de Russische leider dat hij de banden met de Amerikanen wil aanhalen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.