buitenland

Khamenei: ‘Bewapen de Palestijnen tegen genocide door Israël’

Door Bob Pierik - 29 juli 2014

De Iraanse geestelijk leider, ayatollah Ali Khamenei, roept moslims wereldwijd op om de Palestijnen te bewapenen. Hij veroordeelde de Israëlische aanvallen op de Gazastrook en haalde uit naar de Verenigde Staten en Europa tijdens een toespraak in de Iraanse hoofdstad Teheran.

De geestelijk leider noemde het Israëlische offensief een volkerenmoord en een ramp van historische proporties. Daarom vindt hij dat de Palestijnen het recht op zelfverdediging hebben. ‘De mensheid moet reageren,’ zei hij.

Ook haalde Khamenei uit naar de Verenigde Staten en Europa. ‘Mannen en vrouwen verdedigen zich met minieme middelen, en nu willen de Amerikanen en Europanen die hun ontnemen.’ Hij doelde hiermee op het feit dat de Verenigde Staten en de Europese Unie Hamas als terroristische organisatie beschouwen.

‘Geen weg terug’

‘Iedereen die de mogelijkheid heeft, vooral in de islamitische wereld, moet doen wat hij kan om de Palestijnse natie te bewapenen. Het zionistische regime heeft spijt van deze oorlog, maar heeft geen weg terug,’ zei Khamenei verder.

De leider deed zijn uitspraken in een toespraak voor honderdduizenden mensen in de hoofdstad Teheran, aan het einde van de ramadan. De uitspraak werd ook op de Iraanse televisie uitgezonden.

Ook op het Twitteraccount van Khamenei werden citaten uit de toespraak geplaatst, ondanks dat Twitter in Iran is geblokkeerd.

Gevechten

Het Israëlische grondoffensief gaat nog altijd onverminderd door. Dinsdag maakte het Israëlische leger bekend dat Palestijnse terroristen via tunnels Israël in wisten te komen en vijf Israëlische soldaten hebben gedood. Het grondoffensief van het Israëlische leger is bedoeld om de tunnels en raketinstallaties van Hamas te vernietigen.

Aan Palestijnse kant zijn meer dan 1.100 doden gevallen. Drieënvijftig Israëlische soldaten zijn omgekomen sinds het grondoffensief dat op 8 juli begon.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.