buitenland

KLM en Air France vliegen niet meer boven Irak door ISIS

Door Shari Deira - 28 juli 2014

Luchtvaartmaatschappijen KLM en Air France zullen niet meer boven Irak vliegen. Het geweld van de islamitische terreurbeweging ISIS zorgt ervoor dat het luchtruim niet meer voldoet aan veiligheidseisen.

Ook Emirates heeft maandag eenzelfde besluit genomen. De luchtvaartmaatschappij zou vrezen voor raketaanslagen door ISIS.

KLM en Air France volgen altijd de richtlijnen van luchtvaartautoriteiten. ‘We hebben 24 uur per dag contact met alle instanties over alle gebieden waar veiligheidsissues een rol spelen. Hun lijn volgen we.’

Controleren

Emirates-directeur Tim Clark zegt tegen The Times dat de vliegramp met vlucht MH17 ‘alles heeft veranderd’. Volgens Clark zullen luchtvaartmaatschappijen nu nog scherper controleren boven welk gebied ze vliegen en zijn ze zich nog bewuster van het gevaar in conflictgebieden.

Hij is ‘niet tevreden’ met de situatie in Irak, waar ISIS al weken dood en verderf zaait.

Diverse luchtvaartmaatschappijen staakten vorige week vluchten van en naar Tel Aviv. Aanleiding daarvoor was een raket die in de buurt van luchthaven Ben Gurion tot ontploffing kwam. Israël heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen en de vluchten zijn inmiddels hervat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.