buitenland

Kremlin zint op wraak na dodelijke granaataanval op Rusland

Door Tom Reijner - 13 juli 2014

In Rusland is zondagochtend een man om het leven gekomen door een beschieting met granaten, vermoedelijk vanuit Oekraïne. Moskou neemt de zaak hoog op.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het incident ‘een daad van agressie‘, die ‘onomkeerbare consequenties’ kan hebben.

De Russische onderminister Grigory Karasin vindt dat de zaak grondig moet worden onderzocht. Hij sprak van ‘een gevaarlijke escalatie’ van de spanningen in het oosten van Oekraïne.

Vader

De dode, een vader van vier kinderen, viel in de Russische grensplaats Donetsk – niet te verwarren met de Oekraïense stad Donetsk – in de regio Rogov. Het ligt net over de grens bij de regio Luhansk, waar zwaar gevochten wordt tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.

Drie projectielen troffen twee huizen. Er zijn ook gewonden gemeld, meldt tv-zender Russia Today. Het is het eerste dodelijke slachtoffer op Russisch grondgebied, sinds het conflict tussen pro-Russische separatisten en de machthebbers in Kiev een paar maanden geleden in alle hevigheid losbarstte.

Gevechten

De Oekraïense autoriteiten spreken met klem tegen dat zij achter de aanval zitten. Een van de leiders van de pro-Russische separatisten in Oekraïne zei echter zeker te weten dat het Oekraïense leger verantwoordelijk is.

De gevechten in het oosten van Oekraïne gaan intussen onophoudelijk door. Het leger voerde zaterdag luchtaanvallen uit nadat pro-Russische separatisten regeringstroepen bekogelden. Volgens het leger zijn zeker duizend separatisten om het leven gekomen bij de aanvallen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.