buitenland

Lachen onrein? Turkse vrouwen lachen om vicepremier Arinc

Door Shari Deira - 30 juli 2014

Vrouwen moeten niet hardop lachen in het openbaar en ze moeten altijd hun fatsoen bewaren, vindt de Turkse vicepremier Bülent Arinc. Turkse vrouwen denken daar zelf anders over, en laten dat zien.

Honderden vrouwen hebben op Twitter foto’s geplaatst waarop ze Bülent uitbundig uitlachen.

Verval

Bülent is een van de oprichters van de AKP, de partij van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Hij deed zijn uitspraak tijdens een toespraak over het morele verval in de moderne samenleving.

‘Een man moet moreel zijn, maar vrouwen moeten dat ook zijn. Ze moeten weten wat fatsoenlijk is en wat niet fatsoenlijk is.’ Lachende vrouwen in groot gezelschap kan volgens Bülent niet door de beugel.

Kuisheid

Bülent was ook kritisch over programma’s die jongeren aansporen ‘seksverslaafd‘ te worden. Mensen moeten de Koran opnieuw ontdekken: ‘Waar zijn onze meisjes, die licht blozend, naar beneden kijken en hun ogen afwenden als wij naar hun gezicht kijken? Zij moeten het symbool zijn van kuisheid.’

De eerste ronde van de Turkse presidentsverkiezingen begint in augustus. Kandidaat Ekmeleddin Ihsanoglu, uitdager van Erdogan, twitterde als reactie dat Turkije juist veel lachende vrouwen heeft. ‘Het is belangrijk om iedereen te horen lachen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.