buitenland

Liberia sluit de grenzen uit angst voor verspreiding ebola-virus

Door Servaas van der Laan - 28 juli 2014

Om de verspreiding van het dodelijke ebola-virus tegen te gaan, heeft nu ook Liberia de grenzen gesloten. Ook gelden er strenge restricties in het West-Afrikaanse land.

Liberia heeft vrijwel alle posten op de grens met Sierra Leone, Guinee en Ivoorkust gesloten. Op de luchthaven zijn zeer strenge voorzorgsmaatregelen genomen. Ook zijn er restricties in het hele land voor openbare bijeenkomsten zoals demonstraties.

Ebola

De maatregelen worden genomen tegen de verspreiding van het ebola-virus waaraan in West-Afrika al zeker 660 mensen bezweken. 60 procent van de mensen die ermee besmet raken, komt te overlijden.

Het virus duikt vaker op in Afrika, maar nooit eerder was de uitbraak zo dramatisch als nu. Het virus wordt overgedragen via lichaamssappen, bijvoorbeeld van mens-tot-mens, maar slachtoffers krijgen het virus ook na het eten van wild vlees.

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling of geneesmiddel tegen het virus. Wie besmet raakt, krijgt in eerste instantie niet-specifieke griepverschijnselen als keelpijn en koorts.

Later krijgt de patiënt bloedingen op verschillende plaatsen in het lichaam. Weefselschade en orgaanfalen worden patiënten in veel gevallen fataal.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.