buitenland

Meer menselijke resten in rampgebied; LTFO-experts geen toegang

Door Anne-Marie Spermon - 26 juli 2014

Stoffelijke resten van slachtoffers van de gecrashte MH17 liggen nog steeds onbedekt. Zeven Nederlandse experts van het Landelijk Team Forensische Opsporingen (LTFO) zijn onderweg naar Donetsk tegengehouden door Oekraïense rebellen.

Australische onderzoekers hebben bij het doorkruisen van het rampgebied rond het neergestorte vliegtuig lichamen gevonden. Dat zegt de Australische premier Tony Abbott zaterdag tijdens een persconferentie.

De medewerkers van het LTFO werden volgens separatisten voor hun eigen veiligheid tegengehouden: het zou te onrustig zijn in het gebied rond het neergestorte vliegtuig.

Gevechten

De groep gaat alsnog proberen het rampgebied te bereiken.

Leden van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn ook nog altijd niet aangekomen, door hevige gevechten die zouden plaatshebben op een belangrijke verbindingsweg tussen Slavjansk en Donetsk.

Verstoring

Abbott vindt dat de vondsten van nieuwe lichamen het ‘belangrijker dan ooit’ maken dat een beveiligingsmissie naar de plek van de ramp afreist. De premier maakt zich zorgen over de staat waarin de lichamen, die nog open en bloot in het veld liggen, verkeren. ‘Elke dag dat de rampplek niet is beveiligd vindt er meer verstoring plaats en staan de resten bloot aan het vernietigende werk van de Europese zomer, dieren, gerommel et cetera.’

Hij blijft er daarom op hameren dat er een internationale politiemissie naar het gebied wordt gestuurd, maar het lijkt vooralsnog onwaarschijnlijk dat zo’n missie onder de vlag van de Verenigde Naties (VN) van de grond komt. De Veiligheidsraad van de VN heeft aangekondigd dit weekend een besluit te nemen.

Veilig

Volgens bronnen binnen de VN is de situatie ter plaatse veilig genoeg en geldt een resolutie voor een bewapende missie daarom als ‘plan B’.

In de nacht van vrijdag op zaterdag kwamen veertig Nederlandse ongewapende marechaussees aan in Oekraïne om de Nederlandse en internationale – waaronder dus de Australische – experts te helpen met het vinden en bergen van meer lichamen. De marechaussees hopen uiterlijk zondag te kunnen beginnen in het rampgebied.

Australië stuurt daarentegen wel een onbekend aantal bewapende soldaten naar het gebied. In totaal wil het land 190 extra politieagenten en soldaten van de Australian Defence Force (ADF) sturen, voor een ‘strikt humanitaire missie’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.