buitenland

Met deze sancties denkt de Europese Unie Rusland te raken

Door Shari Deira - 29 juli 2014

Rusland staat een nieuwe reeks sancties te wachten vanwege de steun van het land aan de pro-Russische separatisten. Het gaat om maatregelen die vooral de oliesector, banken en de wapenhandel zullen raken.

De 28 lidstaten van de Europese Unie (EU) zijn het dinsdag over de sancties eens geworden, melden ingewijden in Brussel.

Exportverbod

Russische banken die voor minimaal 50 procent in handen zijn van de regering in Moskou, wordt het onmogelijk gemaakt om op de Europese financiële markt geld op te halen. Ook komt er een wapenembargo voor nieuwe contracten.

Verder komt de Unie met een exportverbod voor producten als nachtkijkers, helmen en kogelvrije vesten en mag er niet langer technologie worden geleverd aan Rusland voor de winning van olie via diepzeeboringen of schaliegaswinning.

Rusland levert volgens de Verenigde Staten nog steeds raketlanceerinstallaties aan Oekraïne. Ook zou het Oekraïense leger in de strijd tegen separatisten in het oosten van Oekraïne, zijn beschoten vanuit Rusland.

Gevechten

Publiekelijk blijft Rusland zich uitspreken voor rust in het rampgebied van rampvlucht MH17. De Russische minister Sergej Lavrov belde dinsdag met zijn Amerikaanse collega John Kerry. Beide ministers zijn het erover eens dat gevechten rond het gebied moeten stoppen.

De crashsite is nog steeds in handen van de separatisten, maar het Oekraïense leger heeft een nieuw offensief gelanceerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.