buitenland

Moslimgeleerden nemen het op voor ‘christelijke broeders’

Door Bob Pierik - 23 juli 2014

Moslimgeleerden hebben het woensdag opgenomen voor de christenen in Noord-Irak die door de jihadterroristen van ISIS uit hun huizen zijn verdreven. ISIS dreigde de christenen te vermoorden als zij geen moslim werden of flink zouden betalen.

De invloedrijke Internationale Unie van Moslimgeleerden schrijft in een verklaring dat terreurbeweging ISIS met zijn acties tegen ‘de christelijke broeders’ Irak richting een burgeroorlog brengt. ‘Dit zijn daden die islamitische wetten en het islamitisch geweten schenden en alleen maar tot een negatief beeld van de islam en moslims leiden.’

ISIS had de huizen van christenen in Mosul gemarkeerd en hen tot zaterdag de tijd te gegeven om zich tot de islam te bekeren of de helft van hun inkomen af te staan.

Ook heeft ISIS graftombes en volledige kerken en sjiitische moskeeën geplunderd en vernietigd. Alle kerken in de stad zijn in handen van ISIS.

Christenen

Onder Saddam Hussein woonden nog ongeveer 100.000 christenen in Mosul. Na de Brits-Amerikaanse invasie en het sektarisch geweld dat volgde, bleven er nog enkele duizenden.

Na de bedreigingen en het geweld van ISIS zijn vrijwel alle christelijke families gevlucht, zegt een bisschop uit Mosul. De weinige christenen die zijn gebleven, hebben van hun geestelijk leiders het advies gekregen om te vluchten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.